Hidegterápiás kezelés Szegeden

Hidegkamrás kezelés

CRYOSAUNA (KRIOSZAUNA) hidegterápia

Egy lépés a szépség, az egészség, és a hosszú élet felé.

Történet

Több mint 100 évvel ezelőtt egy német tudós, Pastor P. Kneip, beugrott a jeges Dunába, hogy tüdőgyulladását meggyógyítsa, így saját magán bizonyította be, hogy a spontán gyógyulás hatásának szimulációjával még a legsúlyosabb betegségeket is le lehet győzni. Így aztán kidolgozta a hőhatásokkal való gyógyítás és megerősítés rendszerét, mely a modern orvostudomány szerves részévé vált.

Az 1970-es években a japán tudós, Dr. Yamauchi kifejlesztett egy új módszert, amelyben szokatlanul hideg hőmérséklet (-180 Celsius fok) segítségével gyógyított. A japán tudós eredményei önmagukért beszélnek. Megközelítőleg 200, a legkülönbözőbb és legsúlyosabb reumatikus megbetegedésben szenvedő beteg vett részt a programban. A betegeknek körülbelül a 80%-a szabadult meg szinte teljesen a fájdalmaitól, és tudott a továbbiakban teljes értékű életet folytatni.

 1. Yamauchi ezt a módszert először az1979-es Wiesbadenban tartott Reumatológiai Kongresszuson mutatta be. A gyakorlatias németek, akik a hideg általi kezelések jótékony hatásait sosem kérdőjelezték meg, gyorsan megértették a módszer lényegét és orvosi jelentőségét. 1984-ban Prof. R Frieké klinikáján már krioterápiás készülék működött, mely napi 100 kezelést hajtott végre. Mára már több, mint 400 kriogyógyászati központ működik Nyugat- Európában, melyek emberek milliói számára teszi lehetővé, hogy a gyógyulást ilyen módon tapasztalják meg.

Mi a krioszauna?

Ez a hagyományos szauna ellentettje, ugyanis a szervezetet nagyon rövid időre (1-3 percre) -120°C és -170°C közötti hőmérsékletnek teszi ki.

A hőmérséklet mintegy 30 másodperc alatt csökken -20 Celsius fokról akár -170 Celsius fokra, majd az elért hőmérséklet a kívánt időtartamig változatlan marad. Egy terápia időtartama 60-180 másodperc. A teljes kúra 10-20 vagy még több alkalomból áll.

A nagyon alacsony hőmérsékletértékek ellenére a testünk nem fagy meg, mivel a krioszauna fülkében a levegő rendkívül száraz. Nedves levegőben ez a hőmérséklet kétségtelenül elviselhetetlen lenne az emberi szervezet számára.

A krioszauna egyedülálló technológiája lehetővé teszi, hogy az ember a rövid idő alatt kényelmesen elviselje az alacsony hőmérsékletet és élvezze annak minden pozitív hatását.

Az eljárás alatt érzett hideg elviselhető mértékű, sokkal kevésbé kellemetlen, mint pl., ha hideg vízben mártózna meg az ember.

 

A krioszauna jótékony hatásai

 • hatékonyan kezeli a következő gyógyászati területeken leggyakrabban előforduló egyes krónikus megbetegedéseket: reumatológia. gasztroenterológia, neurológia, szexológia és urológia, nőgyógyászat, endokrinológia, kardiológia, bőrgyógyászat, ortopédia és traumatológia, fizikai rehabilitáció, sportorvoslás, tüdőgyógyászat, kozmetológia
 • csökkenti a cellulitiszt és a testsúlyt (a krioszauna több mint 1000 kcal-t képes elégetni)
 • segítség az elhízás elleni küzdelemben
 • erősíti az immunrendszert
 • megfiatalítja a szervezetet, meggátolja az öregedést, kisimítja a ráncokat
 • természetes módon regenerálja a sejteket
 • az arcbőr anyagcseréjének javítása, ráncok kisimítása
 • az arc, nyak, hát, has, csípő és végtagok bőrének megfiatalítása
 • haj-erősítés és kezelés
 • körmök erősítése
 • bőrhibák kezelése
 • impotencia kezelése, és a libidó, erekció erősítése
 • segít a műtétek utáni felépülésben
 • segít az influenza és megfázás megelőzésében
 • segít a stressz és annak következményeinek megelőzésében (álmatlanság, depresszió, evészavarok)
 • egy kúra négy év intenzív testedzésnek felel meg
 • akut és krónikus sportsérülések enyhítésében, kezelésében és rehabilitációjában segít
 • sportolók megfelelő edzettségi szintjének fenntartásában segít
 • sportolók fizikai és szellemi felkészülésében játszhat szerepet közvetlenül versenyek, meccsek előtt
 • sportolók aktív sportolási időtartamát növeli

Ellenjavallatok:

 • szívinfarktus, stroke betegeknek
 • I és II fokú magas vérnyomásos betegeknek
 • daganatos betegeknek
 • tüdőgyulladásban szenvedőknek
 • hideg intolerancia
 • 10 év alatti életkor

Krioszauna fülke rövid leírása

A krioszauna fülkében a hideget- a berendezésen kívül elhelyezett kriogén tartályból származó- folyékony nitrogén elpárologtatásával állítják elő az alacsony hőmérséklet generátorban. A tartályt nem építették be a fülkébe, ezért azt el lehet helyezni a krioszauna telepítési helyiségén kívül

A krioszauna padlózatának magassága állítható, így azt a felhasználó testmagasságához lehet igazítani. Ily módon az álló helyzetben lévő felhasználó csupán vállmagasságig „merül el” a hideg gázokban, és mivel a feje a gáz szintje fölött van, a környezeti levegőt lélegezheti be, így nem kell védő szájmaszkot viselnie.

A krioszauna minden egyes használati ciklusát megelőzően 2-3 perces időtartamra van szükség a hőmérséklet megfelelő lehűtéséhez. Mielőtt belépne a kabinba, a felhasználónak védőruházatot, azaz vastag pamut zoknit, valamint szintén pamutból készölt fürdőruhát kell felvennie.

A ciklus végén a padló automatikusan visszasüllyed, a kezelő segít az aktuális felhasználónak elhagyni a kabint, és bevezeti a következőt. Ez a folyamat ismétlődik minden egyes felhasználó esetében. Ezután következik a szárítási fázis, amely során a kabinban és a generátorban visszamaradt nedvesség automatikusan eltávolításra kerül, egy kb. 90 perces ciklus alatt.

Az eljárás teljesen biztonságos mind a betegek mind pedig a kezelő személyzet számára.

 

Hogyan határozható meg az általános krioterápia?

Arról van szó, hogy a beteget szélsőséges (-120°C és -170°C közötti) hőmérsékleti hatásnak teszik ki, 1-3 perces időtartamra. Ennek következtében az alany hormonális és biokémiai változásokon esik át, és ezáltal jelentős mértékben növekszik az analgézia (más szóval fájdalomcsillapítás) iránti fogékonysága és ugyanakkor erőteljes pszichés serkentő hatás is kialakul.

Egyetlen kezelés után megszűnhet a fáradságérzés, a fáradt és túlterhelt izmok ellazulnak és fokozódik a bőr és a nyálkahártyák, valamint a belső szervek vérkeringése.

Ezen kívül megfigyelhető az ödémák csökkenése is, a páciens gyulladáscsökkentő hormonjainak fokozott termelődése következtében.

A kezelés alatt az immunrendszer stimulációja történik, amely, ezáltal felülvizsgálja az az emberi szervezetet, stabilizálja a hormonháztartást, az anyagcserét, és növeli az endorfintermelést (a boldogság hormonok termelését), amely egy bizonyos ideig fennmaradó jó közérzetet hoz létre.

Egy egész sor biokémiai folyamat megy végbe a szokatlanul alacsony hőmérsékleten. Ez a folyamat nagy mennyiségű energiát emészt fel, ami a zsírok oxidációja által történik, víz és a széndioxid elválik. Ez a tény bizonyítja a technológia hatékonyságát a túlsúly probléma és a narancsbőr kezelések estében is.

A kezelés alatt a páciensek bőrhőmérséklete lecsökken 0 Celsius fokra, majd pedig a vérkeringés fokozódásának hatására felmelegszik 35 fokig (a bőr hőmérséklete normál állapotban32,5 Celsius fok.) Ez a kiegyensúlyozásra törekvő hőmérsékletnövekedés 1,5-3 órán át tart, mely idő alatt 1000-3000kcal energiát éget el a szervezet.

A szervezet az extrém külső körülményekre úgy válaszol, hogy a működéshez szükséges tartalékokat úgy veszi igénybe, hogy azokat nem meríti ki. Ezekben a folyamatokban a szervezet öngyógyító mechanizmusai vesznek részt.

Ezzel egy időben az endokrin anyagcsere folyamatok, idegrendszeri kapcsolatok és a lelki állapot biokémiai mutatói jelentősen javulnak.

Az extrém körülmények jótékony hatásainak legmeggyőzőbb bizonyítéka az immunrendszer mutatóinak változása.

Ily módon a krioterápia kitűnő módszer lehet a különböző mozgásszervi zavarok és neurológiai megbetegedések valamint a sérülés vagy műtét utáni állapotok kezelésében.

Hatékony segítséget nyújthat a jelentős fájdalommal vagy kifejezett izomspaszticitással (merevség, fokozott görcskészség) küzdő betegek rehabilitációjában. Ez a fajta kezelés nagyon hatékonyan alkalmazható sportorvoslás területén is, illetve az intenzív sportedzések kiegészítéseként. Csökken a felépülés időtartama, és egyértelműen csökken az intenzív erőkifejtés vagy erős ütést követően kialakuló fájdalomérzet mértéke.

Jelenleg kétféle krioterápiát különböztetünk meg. Mindkét esetben kiegészítő kezelésről van szó, amelyet egyéb kezelési ciklusokba, vagy profi sportolók edzési programjába építenek be.

 

 Az egyik típust”kriofürdőnek” nevezik, ami a krioterápiás fülke- fizikai erőfeszítést vagy edzést követően, illetve testformáló program részeként történő- sajátságos felhasználásából áll.

A másik típust teljes krioterápiának nevezik és általában napi 1-2 vagy ennél több kriofürdőből áll, amit legfeljebb 21 egymást napon alkalmaznak, az egyes kriogén ciklusok között pedig három hónapos szünetet kell tartani (a javaslatot tevő orvos ajánlásait minden esetben követni kell). Ez a fajta hidegterápia súlyos patológiai esetében javallott, az orvosi ellátás vagy a mozgásterápia kiegészítőjeként.

A krioterápia következtében kialakuló hatások minden esetben 6-8 órán át fennmaradnak.

 

Sportorvoslás, fizikoterápia, rehabilitáció

A sérülések kezelési terén szerzett figyelemreméltó tapasztalatok révén, a sportorvoslás hozzájárult az általános krioterápia egyre jelentősebb mértékű fejlődéséhez és a módszer hatékonyságának elismeréséhez. Krzysztof Zimmer.

 

Általános krioterápia a sportorvoslásban

Ez a cikk az alacsony hőmérséklet emberi szervezetre tett hatásáról számol be, valamint az általános krioterápia alkalmazásáról a sportorvoslásban. Bemutatja a módszer rendkívül kedvező hatásait, amit elsősorban az akut sérülések és a túlterhelés kezelésében értek el, de a különböző területeken tevékenykedő sportolók biológiai regenerációs folyamatának, valamint pszichés és testi feltételeinek javításában is.

Napjainkban a hivatásszerűen űzött sport az emberi szervezet határainak feszegetésére kényszeríti a sportolókat. Az edzési módszerek fejlődésével a sportolók rendszeresen túllépik ezeket a határokat, és a rekordok elérése érdekében tett szüntelen hajsza miatt, meglehetősen nehéz meghatározni az emberi lehetőségek igazi határait. A helyzetet tovább rontja a sportok”marketingje”  valamint a nagy sportesemények televíziós népszerűsítése és ezáltal a sportolóknak kifizetett összegek folyamatos növekedése is. Mindezek új orvosi problémákat vetnek fel. Újabb betegségek jelennek meg az intenzív sportedzésekhez kapcsolódóan. Ily módon a sportolói társadalom részéről jelentős nyomás nehezedik az orvoslásra, hogy gyorsabb és hatékonyabb megoldásokat találjon a hagyományos sportsérülések következményeinek gyógyítására. A sportorvoslásnak tehát meg kell felelnie ezeknek az újonnan felmerülő követelményeknek. Azért van igény az új módszerekre és a legmodernebb orvosi technikák alkalmazására, hogy a sérült sportolók mihamarabb folytathassák tevékenységüket.

Egyes sporttraumák jelentős erőbehatások következtében alakulna ki, ezeket akut sérüléseknek nevezik, amelyeket nagyobb részt nem lehet megjósolni, így a megelőzés lehetőségei is korlátozottak. Ugyanakkor a sporttraumák jelentős része a hosszú időn át ismétlődő alacsony intenzitású erőbehatások következménye. Ezek krónikus túlterhelésesnek is nevezett sérülések speciális diagnosztikai és terápiás megközelítést igényelnek. Ezekben az estekben a megelőzés elengedhetetlenül fontos. Az intenzív sportolás következtében kialakuló krónikus sérülések többsége fájdalommal, duzzanatok kialakulásával, gyulladásos tünetekkel jár együtt. Hosszú ideje ismert tény, hogy a gyulladás gyógyításakor érdemes helyileg csökkenteni a hőmérsékletet a sérülés területén. A kriogenetika (az anyagok szélsőségesen alacsony hőmérsékletekkel szembeni reakcióját vizsgáló tudományág) területén tett előrelépések olyan eszközök kifejlesztését tették lehetővé, amelyek segítségével hatékonyan lehet küzdeni a szöveti gyulladás ellen: ez a krioterápia.

A szövetek lehűtése következtében nem csupán a sejtlégzés termékkibocsátása csökken, hanem bizonyos enzimek is felszabadulnak sérült sejtekből. Ez leállítja a nagy energiájú kapcsolódások (ATP, egyszerű szénhidrátok, glikogén) felbomlását, valamint a bradikininnek, prosztaglandinok és a hisztamin felszabadulását. Az érendotélium (érbelhártya) áteresztőképességének csökkenése következtében, csökken a duzzanatok kialakulásának kockázata, mivel az érösszehúzódásnak köszönhetően a vérzés is csökken. A rendkívül alacsony hőmérsékletek jelentős mértékben kihatnak az idegrendszerre is. az ingerület átviteli sebesség csökken és ezáltal a fájdalomérzet is.

Az endorfintemelés fokozódásával  kapcsolatos tanulmány folyamatban van, az eredményeket még nem erősítették meg. Másrészt a hideg a kollagénrostokra (inak, ínszalagok, izmok összetevői) gyakorolt hatásával kapcsolatos tanulmányok kimutatták, hogy a rostok rugalmasabbá válnak a hideg hatására és ezáltal jobban ellenállnak  a túlnyújtásnak. Mi több a hideg hatására csökken az izmok spaszticitása (fokozott görcskészség) és a szövetek közötti feszültség. Végül a szélsőségesen alacsony hőmérsékletek immunrendszerre gyakorolt hatásával kapcsolatos vizsgálatok rendkívül érdekes eredményhez vezettek, különösen a sejtimmunitást tekintve.

A fentiekben vázolt a hideg alkalmazásából adódó lehetőségek, rendkívül vonzóvá teszik a krioterápiát a sportorvoslás számára. A hideg alkalmazható „akut” vagy „túlterheléses” sérülések kezelésében, valamint a biológiai regenerálás érdekében. A hideg alkalmazása a sporttraumák kezelésére manapság elterjedt, sőt mondhatni hagyományos módszer, különösen azokban az országokban, ahol nap, mint nap használnak jeget. A műanyag tasakokba helyezett apró jégkockák, vagy speciális ice bag jégtasakok hozzátartoznak a sportversenyeken és edzéseken használt alapvető orvosi felszereléshez.

Fontos, hogy az edzők ismerjék a végtagsérülés ellátásának pilléreit, amelynek az angolban használt mnemotechnikai rövidítése az ICE (immobilization cooling elevation- rögzítéses hűtés a végtag megemelésével), hogy tudják, mit kell tenniük, ha sportolás közben végrag sérülés következne be. Léteznek egyéb módszerek is, amelyek lehetővé teszik a helyi hűtést.

Krónikus traumák esetén hidegkezelés hasonló módon zajlik, jéggel megtöltött tasakokat, nedves törülközőbe csomagoltjeget használnak, vagy a sportoló ráfekszik a jégre. Manapság forgalomba kerültek a krioterápia egyes lokális alkalmazásai is, mint amilyen pl. a hideg levegő vagy az ennél hatékonyabb folyékony nitrogén áramoltatása. Ezek a módszerek a fájdalommal szembeni küzdelem céljára szolgálnak az úgynevezett entezopátiás (az inak tapadási helyén jelentkező) szindrómák esetében, amelyek az ízületek zúzódásának vagy rándulásának következtében alakulnak ki.

Európában a kriogén teremhasználatának gondolatát a degeneratív és reumás betegségek kezelésében R. Fricke vezette be, majd Z. Zagrobelny fejlesztette tovább és ezáltal új terápiás lehetőségek nyíltak a sporttraumák területén. A krónikus traumák nagy része az ízületeket védő kötőszövetek sérülését és az ízületi felszínek károsodását okozza.

Az általános krioterápia több mint öt éves sportorvosi alkalmazásával szerzett tapasztalatok a következő alkalmazási területeket emelik ki:

 • akut sporttraumák kezelése, mint pl. az izomzúzódások, izomban kialakuló vérömlenyek, ízületi rándulások, ízületen kívüli ínszalagok I. fokú sérülése
 • a krónikus túlterheléses sérülések kezelése, mint pl. patello- krurális entezopátiák (térdszalagok tapadási helyének fájdalma), tendinopátiák (inakat érintő elváltozások), oszteokondrózis (degeneratív ízületi betegségek), a rotátorköpeny (vállforgató izmok)megbetegedései, krónikus tibiális periosztózik (lábszárcsont csonthártyagyulladás)
 • az ízületen belüli rekonstrukciós műtétek, valamint az ín-, ínszalag-, izom és csontműtétek utáni kiegészítő terápia
 • a biológiai regeneráció céljára, a krónikus traumák kialakulásának megakadályozására, valamint intenzív edzés, illetve sportbajnokságokra történő felkészülés folyamán

 

Akut sportsérülések kezelése

Akut sportsérülések kezelésekor, rendkívül fontos a hideget a sérülés bekövetkezte után azonnal alkalmazni. Az ízületet körülvevő szövetek hűtése, a rögzítés, valamint a végtag végének a mellkas szintjének fölé történő emelése, a baleset helyszínén elsődlegesen elvégzendő beavatkozások. Habár gyakran alulbecsülik ezen beavatkozások értékét, elvégzésük mégis rendkívül fontos a későbbi kezelés szempontjából.

Jó példa erre a térd rándulása, ficama. Ilyen estekben a fenti technika alkalmazása meggátolja az ízület körüli szövetduzzanat, illetve az ízületen belüli folyadék felhalmozódás kialakulását, és ezáltal a szalagok kevésbé nyúlnak meg a sérült oldalon.  Ily módon, a megfelelően alkalmazott anélkül gyógyítja meg a szalagokat, hogy azok megnyúlnának és ezáltal jobb kezelési, eredmények érhetőek el, nem alakulnak ki az ízület krónikus instabilitására utaló tünetek.

Az akut sportsérülések kezelésében az általános krioterápia lehetővé teszi a funkcionális kezelés gyors bevetését. Elősegíti a tornagyakorlatok kivitelezését a rehabilitációs program során, fájdalomcsillapító és duzzanatcsökkentő hatásának köszönhetően.

Az általános krioterápia alkalmazásával jó eredményt lehet elérni a rugalmas szövetek sérülése esetén, mint pl. izomzúzódás és az izmon belül kialakuló vérömleny.  Ennek a kezelésnek köszönhetően számos profi sportoló esetében nem volt szükség az izomban kialakult vérömleny leszívására. A 7 ciklusban alkalmazott krioterápiát követően, olyan vérömleny teljes mértékű felszívódását figyeltük meg, amely egyébként az ultrahangos vizsgálat alapján méreteiből és elhelyezkedéséből adódóan leszívást igényelt volna. Hasonlóképpen, térdízületi ficam esetében az általános krioterápia alkalmazásának csökken a duzzanat és az ízületen belüli folyadék mennyisége, enyhül a fájdalom és sokkal korábban el lehet kezdeni a mozgásterápiát. Így pl. az oldalszalag kezelési programjában két héttel korábban újrakezdeni az edzést, mint a hagyományos kezelési módszerek alkalmazása esetében.

 

A krónikus sportsérülések kezelése

Az általános krioterápia szerepet játszik az ismétlődő mikro traumák okozta sportsérülések kezelésében. A szélsőségesen alacsony hőmérsékletek a kötőszövetekre és a kollagén rostokra kifejtet hatása révén, a sérült részek gyógyulásakor minőségi javulást lehet elérni, az ízület és az izomtapadások, valamint az inak és ínszalagok stabilizálásával.

A krioterápia alkalmazása javasolt a rotátorköpenyt érintő elváltozások kezdeti stádiumának kezelésében is.  A rotátorköpenyt érintő elváltozások gyakran fordulnak elő a profi és amatőr sportolók körében egyaránt, különösen az olyan területeken, ahol a dobás, ütő használata (tenisz, fallabda, jégkorong) játszik szerepet, illetve más sportok esetében is, mint pl. az úszás és evezés. A vállízületet stabilizáló izomrendszer funkciójának beszűkülése erős fájdalmat okoz, és gátolja az ízület mobilitását. Ilyen esetben a pontos diagnózis elengedhetetlen a kezelési program felállításához.

A rotátorköpeny bántalmának kezdeti stádiumában a funkcionális kezelés a legmegfelelőbb. Előrehaladottabb stádiumban azonban műtétre, majd intenzív rehabilitációs beavatkozásra van szükség.  Az általános krioterápia jelentős szerepet tölt be e két esetben. A szélsőséges hideg csökkenti a vállduzzanatot, fájdalomcsillapító hatása lehetővé teszi a deltaizom megerősítésére szolgáló tornagyakorlatok elvégzését, ezáltal javul a vállízület stabilitása és a páciens sokkal korábban tud majd részt venni újra az edzésen.

A fitnesz és testépítő klubok egyre növekvő népszerűségével az izomtömeg növelését célzó edzések egyre több krónikus szindrómát okoznak, mint pl. a nyomásos neuropátia (idegbecsípődés).

Vegyük például a következő szindrómákat: a TOS szindrómát (mellkas kimeneteli szindróma), amit  a szkalenusz izmok (nyaki ferde izom) hipertrófiája (túlzott megnövekedése) okoz a szupinátor – alagút szindrómát, valamint a pronátor – alagút szindrómát.

A mellkaskimeneti szindróma estében a kulcscsont fölötti érrendszer és brahiális plexus (idegi karfonat) részeinek összenyomásáról van szó. Az összenyomás különböző okokra vezethető vissza.  Általában többlet nyaki borda, vagy a nyaki ferde izmok túlzott mértékű megnövekedése és gyakran tónustalan szélei okozzák a nyomást. Ha nyaki bordát diagnosztizálnak, ezt meg kell műteni. Amennyiben nincs nyaki borda, az összenyomást a ferde nyakizom túlzott mértékben megnövekedett izomhasa okozhatja. Ezzel a kórfolyamattal főként az erősportokban találkozunk, amikor az intenzív edzéshez valamilyen illegális doppingszer szedése is társul, ami az izomzat túlterheléséhaz és az érrendszer összenyomásához vezet.

A szupinátor- alagút szindróma, vagy az alkat kifelé forgató izomzatot érintő szindrómaesetében, az izomzat túlzott mértékben megnövekedett pereme, illetve a bicepsz izom és az orsócsont között kalakuló duzzanat nyomást gyakorol a radiális idegre, részleges bénulását okozva.

A pronátor alagút szindróma az elülső interosszeális  (alkar csontközi) ideget érinti. Ez az ideg az alkaron kerülhet nyomás alá. A legfőbb tünete: a beteg képtelen behajlítani a hüvelyk- és mutatóujja ujjpercízületeit. Ezt a tünetet gyakran félreértelmezik és általában ínsérülés következményének vélik.

Súlyos esetben ezek a szindrómák műtéti kezelést igényelnek, ha azonban még kezdeti stádiumban diagnosztizálják, általános krioterápiával jól kezelhetőek. A rendkívül alacsony hőmérséklet csökkenti a szövetközi feszültséget az izmokban, ami felszabadítja a nyomás alól az idegeket, ily módon enyhítve az ezzel kapcsolatos tüneteket. Ezt követően pedig , az edzési módszerek és a sportolási kellékek megváltoztatása révén, valamint a kompenzációs gyakorlatok segítségével ezek a szindrómák meggyógyulnak.

Az általános krioterápiát gyakran alkalmazzákentezopátiák , vagyis íntapadások károsodásával járó szindrómák esetében. A módszer különösképpen alkalmas a felkarcsont epikandilusának (külső csontnyúlvány) gyulladása, vagyis az ún. „teniszkönyök”esetében, a felkarcsont epitrohleusz (belső csontnyúlvány) gyulladásában(„golfkönyök”) valamint Achilles-ín ín meszesedésében járó gyulladásában.

Ezekben a szindrómákban a legfontosabb cél  a fájdalom csillapítása, majd az érintett inak izomzatát erősítő gyakorlatok végzése.

Az általános krioterápia, a fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés terén tapasztalt hatékonysága révén jobb eredményekhez vezet mint a hagyományos kezelések.

Az egyes sportágakban végzett intenzív edzések fájdalmat okoznak. A fájdalom a fáradt izomzatban bekövetkező biokémiai reakciók által előidézett fokozott izomfeszültség következménye. Tibiális perosztózis( lábszárcsont csonthártyagyulladás)  esetében, az atléták hagyományos jeges messzázst végeznek fájdalmuk hatékony csökkentése érdekében. Ilyen esteben nyilvánvaló az általános krioterápia alkalmazásának indokoltsága. A kriogén terméket rendszeresen látogató futók lelkesedése lehetővé tette a módszer elterjesztését az atléták körében.

Az általános krioterápiát a sportolók fáradásos töréseinek kezelési programjában is alkalmazzák. A fáradásos törés mikro traumák következtében alakul ki, amelyek repedéseket hoznak létre egy adott csont túlterhelt részein, és amelyek gyakran nem is láthatók a hagyományos röntgenfelvételeken. Ezeket az eltéréseket szcintigráfiás vagy mágneses rezonanciás (MR) vizsgálattal diagnosztizálják. A kriogén kezelés csökkenti a fájdalmat és elősegíti ezen törések gyógyulását.

Általános krioterápia a biológiai regenerációs folyamatában

A sportsérülések terén szerzett tapasztalatok lehetővé tették a módszer elterjesztését a sportolók körében. A bajnokok véleménye a hatékonyság legjobb bizonyítéka, tekintve, hogy a hivatásos sportolói berkekben a pozitív és negatív vélemények egyaránt gyorsan terjednek és a bajnokok jól tudják, hogy mi az ami jó nekik, és mi nem.

A kilencvenes évek végén számos sportolót kezeltünk a wroclawi Testnevelési Akadémia krioterápiás laborjában. Megfigyeltük, hogy a pontos javallatok esetében történő alkalmazáskor a lokális tünetek javulásán túl, javult a sportolók általános állapota is, továbbá a testi erőfeszítés iránti akaraterejük is megnőtt. Jól bírták az edzési program intenzitásának fokozását és jobb eredményeket értek el fontos versenyek során. Ez alapján indokolttá vált, hogy közelebbről megvizsgáljuk az általános krioterápia hatását a sportolók fizikai és biológiai teljesítményére. A vizsgálat eredményei alapján az eljárást, a biológiai regenerációt, valamint az intenzív edzést, illetve fontos versenyekre történő felkészülést szolgáló tökéletes módszernek tekinthetjük. Az általános krioterápiában résztvevő sportolókon végzett a biológiai regenerációval kapcsolatos vizsgálatok bebizonyították, hogy a módszer növeli a fizikai erőfeszítésre vonatkozó képességeket stimuláló hormonok (pl. a tesztoszteron) termelését. Amikor a sportolók intenzív fizikai erőfeszítést követően meglátogatták a krioterápiás szobát a vázizomzat összehúzódási képességének fokozódását, valamint a szöveteken belüli feszültség csökkenését figyelhetjük meg az izokinetikus gyakorlatok (Biodex 3Pro készülékek) során.

A vizsgálatok eredményeit összevetettük a más központokban (a németországi Bochum Egyetemen, illetve a finnországi Lahti-i olimpiai felkészítő központban) kapott eredményekkel. Az összes vizsgálat igazolta az általános krioterápia befolyását a különböző sportágak sportolóinak fizikai ellenállással, teljesítőképességgel és állóképességgel kapcsolatos paramétereire. Ezek az – általános krioterápia sportolókon történő alkalmazásával kapcsolatos kísérletek világszerte felkeltették az érdeklődést és több olimpiai bizottság tervbe vette, hogy felveszi a módszert a felkészülési  eszközei sorában. Komoly tudományos kutatások zajlanak Németországban, Finnországban, Svájcban és Lettországban. Léteznek mobil kriogén szobák is, amelyeket az edzések egyes speciális formáival kapcsolatosan tudnak használni (pl. magaslati edzések során).

Úgy tűnik, hogy az általános krioterápia fényes jövő elé néz a sportorvoslásban történő alkalmazását tekintve. Ez a módszer lehetővé teszi az edzések intenzitásának növelését, a traumák kockázatának csökkentését és jobb eredmények elérését, a homeosztázis megzavarása nélkül.

Bibliográfia

 • Fricke R.: Lokale Kaltluftherapie – eine 1989 13 260-270
 • Gregorowich H.- Zagrobelny Z. :Krioterápia ogonoustrojowa. Wskazania I przeciwskazania. Przebieg Zabiegu I jego skuti fizjologiczne I kliniczne. Acta Bio Opptica and Informatica Medica 1998 vol 4.
 • Schroder D., Andersen Mr. :The Cryotherapy Chamber. Cryotherapy and Thermotherapy, Basics and Practical Applications Stuttgart – New York 1995. Gustaw Fisher. Pub.

Megjegyzés

 • A cikk elején idézett Krzysztof Zimmer a wroclawi Orvosi Egyetem kézsebészeti osztályán és egy traumatológiai magánklinikán dolgozik.
 • Ez a cikk a Sport Wycynowy (hivatásos sport) című folyóirat 2003 évi 5-6 számában jelent meg (461-462) lengyelről fordították francia nyelvre

 

Módszertani és gyakorlati irányelvek a Cryosauna Space Cabin (Krioszauna „űrkabin”) használatához a szélsőséges hőmérsékletű aero – krioterápia vonatkozásában.

 

AEROKRIOTERÁPIA

Kornomiz Vitalij Dimitrijevics- A Nemzetközi Sebész-hepatológus Társaság tagja, az Efferens- terápia Központ vezetője, az Ukrán egészségügyi minisztérium szerv-, sejt-, és szövet transzplantációs központ koordinációs központjának vezetője.

A következő anyagokat gyógytornászoknak, az ezen a területen tevékenykedő specialistáknak, orvosok továbbképzésen részt vevő orvosoknak és orvostanhallgatóknak szánjuk.

Ez a publikáció tartalmaz részeket I. S. Csernyisev, A. Ju. Baranov, V. N. Kidalov: Gyógyítás hideggel, Kriogyógyászat c. munkájából, valamint az interneten megtalálható anyagokból.

Ez a gyakorlati útmutató nem tartalmaz tudományos leírást, vagy hivatkozást tudományos publikációkból, valamint nem tartalmazza az aerokrioterápiában részt vett, megfigyelt betegek kvantitatív adatait sem. Csak azokat az orvosilag releváns és megbízható tényeket tartalmazza, amelyek kétség nélkül a krioterápia hatásait írják le nemzetközi tudományos forrásokban.

 

AZ AEROKRIOTERÁPIA (levegő krioterápia) KLINIKAI ALKALMAZÁSÁNAK ÉLETTANI HÁTTERE

az ACT (aero- vagy levegő krioterápia) egy olyan lépcsős módszer, amelyben az emberi test teljes felszínét extrém alacsony hőmérsékletű (akár -180°C-os) gáznemű közegben hűtik le. Ez a technika a korai elhalálozás megelőzésére és egyes nem specifikus állapotok javítására szolgál a holisztikus integratív orvoslás részeként.

Az integratív orvoslás szerint minden betegség a szervezet biológiai integritását támadja meg, megakadályozva a biológiai szükségletek kielégítését a dinamikus öngyógyítási folyamatokban. Ez a jelenség anyagcsere – és energiaellátási zavarokat okoz, amely különböző klinikai megnyilvánulások formájában jut kifejeződésre.

A szervezet biológiai integritásának strukturális egyensúlyát 4 sejtcsoport biztosítja:

 1. azok a sejtek, amelyek apoptózis fázisába kerültek, vagy nekrobiózison estek át
 2. hibernált vagy „alvó” sejtek
 3. differenciálódó sejtek, amelyek tulajdonképpen a szervezet élettani állapotát biztosítják, fiziológiai regenerációjuk révén
 4. a reparatív regeneráció során szaporodó sejtcsoportok

Ha percenként egy millió sejt hal el a szervezetünkben, ugyanannyi sejtnek kell megújulnia, hogy a szervezet strukturális egyensúlya megmaradjon. Ezért a háziorvosok tevékenységének a szervezet biológiai integritásának és strukturális egyensúlyának megőrzésére kell irányulnia, amit bizonyos szakmai hozzáállással és az ennek megfelelő orvosi technikákkal érhetnek el. A szervezet biológiai integritásának helyreállítása az általános adaptációs szindróma által valósul meg, amit a központi idegrendszer vált ki, a poliglanduláris szomatotrópia fokozódása révén. A nociceptív (fájdalomérzékelő) mechanizmus fontos szerepet játszik az általános adaptációs szindróma kiváltásában. Az adaptáció biológiai célja a szervezet biológiai integritásának megőrzése.

 

A HIDEGHATÁSNAK KITETT SZERVEZET TERMOREGULÁCIÓJA

Mennyiségi szempontból a hideg hatását az emberi szervezetre a hűtés mértéke határozza meg. Önszabályozó rendszer lévén, az emberi szervezet a helyzettől függően képes váltani, különböző mechanizmusok aktiválása révén, ezért amikor a beteget hideg teszik ki, előfordulhat, hogy a szervezet hevesen fog reagálni a helyzetre és számos távolabbi irritáló tényezőre (szín, a víz vagy a gázok illata). Ez a mechanizmus egészség- helyreállító reakciókat vált ki, még akár kisadagú hideg hatására is.

A hőmérséklet eloszlása a szervezetben inhomogén.

1955-ben Barton és Edholm javasolták, hogy különbséget kell tenni a szervezet „hőburka” és „hőmagja” között.

A „burok” szöveteinek hőeloszlása egyenetlen. Így a felső végtagok normális hőmérséklete általában 30°C és 32°C között van. Az alsó végtagok perifériás részeinek hőmérséklete 26°C és 28 °C körüli.

A belső szervek hőmérséklete ennél állandóbb (kicsit több mint 37°C). A „mag” kevésbé ellenálló a hőmérséklet csökkenéssel szemben. Az emberi szervezet hőmérsékletének 1°C-os csökkenése az alapanyagcsere 6-7 %-os csökkenését okozza. Ha a „mag” hőmérséklete 20°C-ra lecsökken, ez akár halálhoz is vezethet. Mindemellett az extrém mértékű hűtés előbb a hőmérséklet hosszan tartó csökkenését eredményezi és csak bizonyos idő múlva csökken a belső szervek hőmérséklete. Általában, mivel a szervezet hőszabályzó mechanizmusa a hő leadást jobban szabályozza, mint a hőtárolást, a szervezet hőmérséklete nem függ közvetlenül a környezeti hőmérséklettől. A bőrben tíz- tizenötször annyi hidegreceptor van mind melegreceptor. Úgy tartják, hogy 1 cm2 bőrre 200 noice (fájdalom érzékelő receptor), 25 tapintási receptor, 2 melegreceptor és 12-25 hidegreceptor jut. Az utóbbiak zöme (ezeket a receptorokat Krause – féle végtesteknek is nevezik) akkor lép működésbe, ha a hőmérséklet lecsökken +12 °C-ra. Minden egyes négyzet-centiméternyi bőrfelület akár még 14 olyan idegvégződést is tartalmazhat, amely a hidegre reagál, de csak 1-2 melegre reagálót. A bőr hőreceptorai elektromos – a hőegyensúly felborulásáról értesítő jeleket küldenek az agy egy bizonyos területéhez (hipotalamusz), amely a hőszabályzó központnak ad helyet.

A HŐTÁROLÁS HŐÁTADÁS NÉHÁNY ÉLETTANI TULAJDONSÁGA

A szélsőséges hideg hatására a bőr elsápad, az erek összehúzódása következtében (még akár a nagyobb erek is összehúzódhatnak). Ezáltal a környezet felé történő hőlaedás még jobban lecsökken. Ugyanakkor fokozódik a véráramlás a belső szervek irányába, és a szervezet „maghőmérséklete” megemelkedik. Amikor a hőelégtelenség tovább fokozódik, a belső szervek hőmérséklete kezd csökkenni, és ha továbbfolytatódik, szubjektív érzések (hűvös, hideg, fagyos) is kísérik ezt a folyamatot. A hideg hatásnak kitett szervezet ingererőssége és a szervezeti reakció közötti mennyiségi összefüggés törvénye szerint működik. Megállapították, hogy a légfürdővel kombinált hideghatás fokozásával nő a felhasznált oxigén mennyisége. Például, 25Kcal/m2 légfürdő hatására felhasznált oxigén mennyiség 27-30%-kal nő, 45Kcal/m2 –es légfürdő esetében pedig 48-53%-kal.

A hideghatással szembeni adaptáció egy fontos mechanizmus. Ez érvényes a szervezet különböző élettani rendszereire. Létezik kumulatív hatás is, ami annyit jelent, hogy a hidegterápia élettani aktivitás egyre inkább fokozódik, mivel a hatása „felhalmozódik”. Sőt, nagyon extrém hőmérsékleti expozíciók védő hatású gátlást válthatnak ki I.P. Pavlov szerint. A hideggel történő edzésnek van egy utóhatása, amely a kezelési kúra befejezése után jut kifejeződésre. Ez a biokémiai mutatók kedvező változásában nyilvánul meg, hosszú idővel az edzőkúrát követően, egyes estekben néhány hónapon belül, vagy akár egy évvel később. A hidegnek sajátságos és szelektív hatása lehet a szervezet élettani reakcióira.  P.K. Anokhin kimutatta, hogy a klimatikus terápiás beavatkozások folyamán a szervezetben létrejött minden változás a kedvező élettani eredmények elérését célozza meg, ami garantálja a szervezet lehető leggazdaságosabb működését az adott körülmények közt úgy, hogy a kulcsfontosságú funkciók ellátása a legkisebb energiafelhasználás mellett következzen be.

 

A TERÁPIÁS CÉLÚ HŰTÉSKÚRÁK HATÁSA A SEJTEKRE ÉS A SZÖVETSTRUKTÚRÁRA

Bizonyított tény, hogy a szervezet hőszabályzó mechanizmusai igen a hatékonyak a betegek extrém mértékű lehűtése (1-3 perces expozíció -120°C hőmérsékletű levegőn, vagy a test egyes területeinek néhány perces erőltetett hideg levegős legfeljebb -180°C-os expozíciója) egy védekezési reakcióláncot vált ki, anélkül, hogy túlterhelné a hőszabályzó mechanizmusokat. Kimutatták, hogy a védekező élettani reakciók a dozírozott általános lehűtéssel szemben rendkívül kedvezően hatnak a reumás betegekre, ugyanis ez a kezelés enyhíti a fájdalmat és csökkenti az izomspazmusokat (az izmok görcsös összehúzódását).

Ezentúl a válaszreakció vegetatív jellegű érrendszeri változásokban nyilvánul meg a mellékvesék aktivációja révén. Ugyanakkor, más szerzők, akik szintén alkalmazták az extrém hőmérsékletű (legfeljebb -120°C kriokabinokban végzett) expozíciót krónikus reumás artózisban szenvedő betegek estében, nem észleltek különbséget a betegek, és az egészséges személyekből álló kontrollcsoport között, a mellékvese stimulációját illetően, ugyanis krioterápiás folyamat során a kortizol és a ketoszteroid (17ketoszteroid) termelés nem változott jelentős mértékben. Dr. R. Fricke szerint (1989) az általános ATC a mozgásszervi megbetegedésekben kifejtett kedvező hatását (a betegek 1 és 3 percig tartózkodtak a -160°C hőmérsékletű kriokabinban) az agyalapi mirigy elülső lebeny funkciójának serkentésével éri el. Azt találta, hogy az ACT folyamat hatására a betegek vérkortizol szintje csökkent, a prolaktin és a szomatotrop hormonok szintje nem változott, a noradrenalin megemelkedett , az adrenalin pedig normális határokon belül maradt. az utóbbi időben néhány kutató azzal próbálja magyarázni az ACT hatását, hogy szerintük a kezelés hozzájárul a neuropeptid rendszer működéséhez és endogén morfinszerű anyagok (opioidok) termelését váltja ki, ezáltal valósul meg a hűtő hatás. Ezt a jelenséget alátámasztják a gerincfájdalom szindrómában szenvedő és -140°C krioterápiában részesülő betegek nyomon követéséből származó adatok, valamint azok az adatok is, amelyek a hideg által kiváltott hörgőgörcsben szenvedő és deszenzibilizálás céljából hideg levegővel kezelt betegekkel kapcsolatosan vizsgálatokból származnak.

 

A SZÍV ÉS ÉRRENDSZER VÁLASZREAKCIÓJA

A szív-és érrendszer hűtéssel szembeni válaszreakcióit vizsgálva kiderült, hogy az általános levegő krioterápia nem terheli meg túlzott mértékben a vérkeringést, így ez a kezelés alkalmazható az isémiás szívbetegség kezdeti stádiumában lévő betegeknél is. a ilyen típusú betegek megfigyelésekor, miközben (kb. -110°C-os) kriokabinban tartózkodtak, illetve azt követően (miután legfeljebb 3 percig voltak a kabinban) nem tapasztaltak sem szívizomisémia, sem szívritmuszavar kialakulását. A normális vérnyomású betegeknél az általános ACT hatására legfeljebb 10 Hgmm-el nőtt meg a nyomás, ugyanakkor a magas vérnyomásúak esetében ez a növekedés ennél magasabb is lehet. Jelenleg úgy tartják, h a hideg hatására kialakuló érösszehúzódás a szervezet elsődleges védekezési reakciója a hűtéssel szemben, másodlagos reakcióként pedig az erek kitágulnak, az erek kitágulását különböző idő eltelte után észlelték (1-3óra múlva) a hidegdózistól függően. Az intenzív hidegbehatás kétségtelenül kihat a következményes bőrkipirulás (reaktív hiperémia) mértékére is, habár nem mutatható ki közöttük lineáris összefüggés . Úgy tartják, hogy az elsődleges védekező reakció célja a hőmegtartás , másodlagos reakció pedig az intenzív hőfelhalmozódást biztosítja. Ugyanakkor az érreakció elsődleges és másodlagos csoportba történő felosztása inkább csak viszonylagos. Valójában ezt a reakciót a bőrerek összehúzódásának és kitágulásának ritmikus váltakozása jellemzi, amely ily módon meggátolja a szövetek isémiás károsodását. Fontos kihangsúlyozni azt, hogy az ACT optimális hatását a bőr 8-15°C-ra történő lehűtésével lehet elérni.

 

HATÁS A NEUROMUSZKULÁRIS RENDSZERRE

A szervezet krioterápiával szembeni kezdeti reakciója elsősorban a bőrreceptorok stimulációjával kapcsolatos. A hosszas lehűtés az említett receptorok gátlását és részleges bénulását okozza, ami a beteg szubjektív érzéseiben is tükröződik. Először hideget érez, majd égő- szúró érzése lesz, majd jön a fájdalom, amit aztán az érzéketlenség és a fájdalomérzet hiánya követ. Az izomtónus szabályozásának képessége az ACT egyik legértékesebb tulajdonsága. A szerzők többsége a hideget az izomspazmus csökkentésére használják, míg mások, épp ellenkezőleg, az izomtónus fokozására. Az utóbbiak, úgy érik el céljukat, hogy rövid ideig közepesen alacsony (kb. 0°C-os) hőmérsékletnek teszik ki a beteget. Az az izomerő és a teherbírás fokozódásához vezet. Az izomspazmus csökkenése nagy gyakorlati jelentőséggel bír. Az izmok ellazulását hosszas (10 percnél hosszabb ideig tartó.), 0°C körüli hőmérsékleten történő hűtés után észlelik, vagy rövid de intenzív (akár -180°C-os) hidegexpozíció után. A kutatók igazolták, hogy a jeges borogatással végzett hidegterápia nem változtatja meg az izmok és az idegtörzsek hőmérsékletét, ahogyan a 2-3 perces hideg levegős (-180°C-nál nem alacsonyabb) expozíció vagy kriokabinban (-110°C körüli hőmérsékleten) való tartózkodás sem. Az ACT izomgörcsoldó hatása a bőr külső ingereket érzékelő rendszere, valamint a gamma-motoneuron rendszer révén jut kifejeződésre.

 

 

AZ EGYSZERI HIDEGEXPOZICIÓ HATÁSA A SZÍV-ÉS ÉRRENDSZER EGYES RÉSZEIRE

A krioterápia regeneráló (egészség helyreállító) hatása érzéstelenítő, gyulladáscsökkentő és izomgörcsoldó mechanizmusokra épül. Az általános ACT (kriokabinban -110°C-on való tartózkodás 0,5-3 percig) terápiás hatékonysága a reumás megbetegedésekben szenvedő betegeknél nem csupán a fájdalom csökkenésében nyilvánul meg, hanem az ízületi funkciók jelentős mértékű javulásában, valamint az általános egészségi állapot javulásában is. Ezenkívül kimutatták, hogy ezek a hatások a fedett testrészek esetében is megnyilvánulnak, pl. a védőkesztyűvel és cipővel óvott kéz- és lábízületeken is. Az eljárás után néhány órán belül a beteg funkcionális állapotának jelentős mértékű javulása tapasztalható.

Az égési sérülést szenvedett szövetek lehűtése -100°C-os folyékony nitrogénnel, meggátolja a termikus sérülés másodlagos folyamatok okozta súlyosbodását. A krioterápiát hatékonyan alkalmazzák neurogeriátriai (időskorúak idegrendszeri betegségeinek kezelésével foglalkozó) osztályokon. Gyakorlatilag az ACT korhatár nélkül elvégezhető, meghatározott szuper alacsony hőmérsékletével a legfeljebb -180°C-ra lecsökkentett hőmérsékletű levegő- expozíciót széles korhatárok között alkalmazták, még 80 éves korú betegnél is. Megfigyelték, hogy az ACT- kerékpáros terheléssel meghatározott adatok alapján -6,8%-kal fokozza a betegek fizikai állóképességét.

Fontos kihangsúlyozni azt, hogy a terápiás hideg- a fájdalomcsillapító gyógyszerek iránti igényt csökkentő- érzéstelenítő, illetve izomlazító és gyulladáscsökkentő hatása révén, valamint a mellékhatások és a korhoz kapcsolódó korlátok hiánya miatt, a krioterápia az „otthoni” rehabilitáció fontos eszköze lehet krónikus fájdalomszindrómák esetében, különösen, ami a neurológiai és reumás jellegű fájdalmakat illeti.

 

KRIOTERÁPIA – A KOMPLEX KEZELÉS RÉSZEKÉNT

Erre a kérdéskörre azért kell figyelmet fordítani, mert a klinikusoknál felmerül az igény a komplex rehabilitációs módszerekre, amelyek a legújabb kutatások szerint kitűnő eredményekhez vezetnek.  A hidegexpozíció egyéb fizikai tényezőkkel (pl. ultrahang, magasnyomású oxigénterápia=hiperbarikus oxigenizáció, mikrohullámú kezelés, lézeres besugárzás, a vér ultraibolya fénnyel történő besugárzása) egy időben vagy azt követően történő alkalmazása esetében, a kísérleti és klinikai körülmények között egyaránt azt igazolták, hogy hűtéssel egy adott tényező hatását lehet fokozni vagy csökkenteni. A terápiás hatékonyság növelése érdekében az elektroterápiát az ACT-vel együtt alkalmazzák sorozatosan. Az utóbbi időben kifejlesztettek olyan készülékeket és módszereket, amelyek a hideghatás és az egyen –vagy lüktető – (dinamikus, interferencia) áramú kezelés együttes alkalmazását teszik lehetővé. Ezenkívül előfordul néhány olyan eset is, amikor az ACT – t alternáló mágneses mezővel együtt használták. Gyakran javasolják az ACT eljárások testmozgással való kombinálását. Számos kutató megemlíti az ACT eljárások pozitív és jelentős hatását, amikor azokat a testgyakorlást megelőzően alkalmazták reumás betegeknél. Ebben a betegségcsoportban a megszakításos kezelési módszer javasolt. Ez a módszer 3 perces hideg expozíciókból áll, amelyet 5 perces komplex gyógytorna követ és ezeket váltogatják néhányszor sorozatosan. Az ACT izometrikus tornagyakorlatokkal való kombinálása szintén hatékonynak bizonyult, ugyanis úgynevezett posztizometrikus izomellazulást okoz. Javasolt a lokális, például egy ízületre ható hideg levegős expozíciót hajlítással-nyújtással kombinálni (ebben az esetben) az egész eljárás alatt. Az autonóm neuropátiában szenvedő betegek intenzív mozgásterápiában részesültek minden egyes hidegmerülés után. A hőleadás kompenzálása volt a cél ebben az esetben. A térdízület artoszkópos vizsgálata után jeges borogatást tesznek a térdre, az ödéma csökkentése érdekében. Krioterápia alapvető klinikai hatékonysága a hipotalamusz – agyalapi mirigy – mellékvese tengelyre gyakorolt stimuláló hatáshoz, valamint a perifériás vérkeringés serkentéséhez kapcsolódik. Orvosi szempontból az egész test krioterápia mutatkozik a leghatékonyabbnak. A kezelés hatékonyságát nem csak a maximális levegő- hőmérsékletszint határozza meg a krioterápia során, hanem a hőmérsékletcsökkenés aránya is. Az általános krioterápiás modalitás időtartama 30-180 másodperc. A krioterápiás eljárás alatt a beteg bőrhőmérséklete azonnal lecsökken 0°C–ra, azonban ezt követően a perifériás vérkeringés felpezsdülése révén, felmegy 35 °C-ra (a normális bőrhőmérséklet, 32,5 °C). Ez a kompenzációs hőmérsékletemelkedés mintegy másfél órán át tart. a kompenzációs hőmérsékletemelkedés mellett a krioterápiás modalitás folyamán a reumás sokízületi gyulladásra jellemző fájdalomérzet csökken, az ízületi kötöttség pedig oldódik. A fájdalomérzet csökkenése és a mozgáskorlátozottság enyhülése révén pedig, a beteg könnyebben el tudja végezni a gyógytorna gyakorlatokat, és ez a megfelelő étrend mellett jó eredményekhez vezet a reumás sokízületi gyulladás kezelésében. A krioterápia fájdalomcsillapító hatását a gyulladás közvetítő anyagok aktivitás csökkenésének tulajdonították. Ezért javasolják a krioterápiát minden fajta poliartritisz esetében, legyen az akut vagy krónikus, fertőzéses vagy nem fertőzéses az általános krioterápiát más célból is lehet alkalmazni, például az immundeficiencia kezelésére, a szervezet nem specifikus ellenállásának növelésére, vagy égési sérülések kezelésére. Tekintettel kényelmes és gyors mivoltára és a krioterápia edző hatása révén, ezt a technikát tömegesen lehet alkalmazni hatékony megelőzési módszerként, amely nagyon könnyen kivitelezhető akár járóbeteg rendelésen, akár kórházi körülmények között, (például nagyobb vállalatok megelőző célú szanatóriumaiban). Ezt a fajta hidegterápiás módszert kezdetben a reumás ízületi megbetegedések kezelésével kapcsolatosan ismert és tanulmányozott hideg borogatásos módszerek gyakorlatára alapozták. Mindemellett, rövidesen ez a módszer lett az egyik legátfogóbb jellegű terápiás módozat számos súlyos megbetegedés esetében, amelyeket korábban nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudtak gyógyítani. Külföldi szakemberek szerint az extrém hőmérsékletű krioterápia a komplex multimodiális kezelés hasznos része lehet többek között a következő esetekben, a gyulladásos ízületi betegségek kezelése, degeneratív ízületi betegségek másodlagos gyulladásos komponenssel, gyulladásos és degeneratív jellegű gerincproblémák, lágyrészek gyulladása, kollagén betegségek, fibrómák, autoimmun betegségek, stb. Japánban a szélsőséges hőmérsékletű kriokabinos edzésprogramok meglehetősen hatékonynak találták, gyerekek esetében azt tapasztalták, hogy a 10 általános krioterápiás ülésben részt vevő gyermekeknél jelentős mértékben csökkent a hurutos megbetegedések előfordulása, a kontrolcsoporthoz viszonyítva. Ezen kívül tüdőasztma a krónikus tüdőbetegségek és a szénanátha kezelésében is egészen kielégítőek voltak az általános, extrém krioterápiával elért eredmények. Az általános krioterápia alkalmazásával kapcsolatos legértékesebb tapasztalatokat a stressz szindróma megszüntetésében valamint a depressziós állapotok illetve a drogfüggőség kezelésében szerezték, amely esetekben a kezelés serkentő, a szervezet működőképességét fokozó tulajdonságát használták fel. Lehetetlenség felsorolni az összes olyan betegség formát, amelyben a kezelés hatékonysága több mint 85 %-os. Ezek közé sorolható a pszoriázis, atoniás szindrómák, szklerózis multiplex, reumás poliartritisz, stb. a fenti tényekre alapozva ezt a technikát bátran nevezhetjük a XX. század egyik legkiemelkedőbb vívmányának.

A HIDEG KEZELÉS JAVALLATAI ÉS ELLENJAVALLATAI

A kezelés hatékonyságát nem csak az érintett területre ható minimális levegő hőmérsékleti szint határozza meg, hanem a hőmérséklet csökkenés sebessége is. Az ülés alatt a kabin ajtaját zárva kell tartani. A kriogéngázt bejuttatják a kabinba, ahol a hőmérséklet 30 másodpercen belül -60 °C –ról -170 °C-ra. Ezt követően az elért hőmérséklet változatlan marad. Az általános ACT kezelés időtartama 60-180 másodperc, a kúra folyamán fokozatosan növelik. A kúra 10-20 vagy ennél több kezelésből áll. A terápiás (megelőző) eljárásokat javasolt naponta, másnaponta, vagy minden harmadik napon végezni. Reumás vagy más betegségek kezelésekor az ülések gyakoriságát napi 2-3 alkalomra lehet növelni.

A hazai és a külföldi tudósoktól származó adatok alapján az általános krioterápia főbb alkalmazási területei a következők:

Reumatológiai és gerincgyógyászat

 • lágyrész reumatizmus és rematoid megbetegedések
 • oszteokondrózis és a gerinc egyéb kóros elváltozásai
 • kollagenózisok, spondilitiszek

Hepatológia

 • krónikus autoimmun májgyulladás
 • krónikus vírusos májgyulladás
 • májcirrózis kompenzált stádiuma

Neurológia

 • neurózisok, migrén, alvászavar
 • radikulitisz (ideggyök gyulladás)

Kozmetológia

 • bőrfeszesítés, cellulitisz csökkenése
 • a szervezet általános megfiatalítása, az öregedés késleltetése
 • a bőr anyagcsere folyamatainak felgyorsítása, ránctalanító hatás
 • a haj és a körmök erősítése és kezelése
 • a bőrhibák kezelése

Szexológia és urológia

 • az impotencia kezelése, a potencia és a libidó fokozása
 • az erektilis funkció helyreállítása és javítása
 • pszichoemocionális zavarok kezelése és funkcionális állapot helyreállítása

Nőgyógyászat

 • premenstruációs szindróma és klimaxos panaszok
 • klimaxos panaszok

Endokrinológia

 • elhízás
 • hormonális és immunológiai zavarok

Tüdőgyógyászat

 • krónikus hörgőgyulladás, az obstruktív formát is beleértve
 • légcsőgyulladás

Kardiológia

 • szív- érrendszeri betegségek megelőzése
 • vegetatív jellegű érrendszeri zavarok

Bőrgyógyászat

 • dermatitisz, atópiás neurodermatitisz, ekcéma, pszoriázis

Ortopédia, traumatológia

 • műtétek utáni időszak

Sportorvoslás

 • akut és krónikus sportsérülések gyógyítása és rehabilitációja
 • a sportolók fittségének javítása és megőrzése

Hathatós egészségjavítás

 • az influenza és a hurutos megbetegedések megelőzése
 • a stressz és a következményeinek megelőzése (álmatlanság, depresszió, étvágyzavarai)
 • az immunrendszer erősítése
 • az anyagcsere zavarai

Megjegyzendő, hogy egyetlen krioterápiás kúra hatása megegyezik egy 4 éves intenzív edzés hatásával.

 

Az általános levegő – krioterápia ellenjavallatai:

 • a beteg súlyos általános állapota, láz
 • dekompenzált szív – és érrendszeri betegségek
 • akut szívizominfarktus és az infarktus utáni rehabilitációs időszak
 • agyi vérkeringési zavar (stroke)
 • magas vérnyomás betegség, II. stádiuma (RRY 180/100 Hgmm)
 • szívelégtelenség II. stádiuma
 • kedvezőtlen prognóziusú szívritmus – és ingerületvezetési zavarok
 • tüdő TBC aktív stádiuma
 • rosszindulatú daganatok
 • kóros vérérzékenység
 • hisztériás neurózis
 • egyéni hidegintolerancia
 • terhesség
 • 10 év alatti életkor

 

A KLINIKUM LÉNYEGES KÉRDÉSEI

Nagyon fontos, hogy a háziorvosok megértsék azt, hogy az extrém hőmérsékletű levegő – kiroterápia a leghatékonyabb módszer a fizikoterápiában és nem tekinthető hagyományos értelemben vett hidegterápiának. Először is a törzsfejlődés során az ember soha nem szembesült még ilyen extrém alacsony hőmérséklettel, és látszólag nélkülözi az ilyen hőmérsékletek ellenőrzésére irányuló mechanizmusokat. Másodszor, a testfelszín hőelvonásának sebessége olyan hihetetlenül gyors, hogy a szervezete általános reakcióra készteti, nem csupán a hőszabályzó rendszer révén, hanem az által, hogy aktiválja az összes adaptációs mechanizmust, a hipotalamusz mellékvese tengelyt, az immun, hormonális és egyéb szervrendszereket is beleértve. A szélsőségesen alacsony hőmérsékletű, rövid ideig tartó expozíció – anélkül, hogy megzavarná a szervezet energia – háztartását és működését – egyfajta edzést jelent a stressz különböző élettani stádiumaiban érintett folyamatok számára, riadókészültségbe helyezve a szervezet összes élettani tartalékait.

A kezelőorvosnak tudatában kell lennie, hogy amikor a legmagasabb célokat tűzi ki az ACT – t illetően, ugyanakkor pszicho – emocionális problémákkal is szembesíti a beteget. Habár rövid ideig tart, az eljárást sok beteg mégis rendkívül kellemetlennek érzi, a szervezete- különösképpen a teljes testfelszínt – érő hihetetlen gyors hőelvonás miatt. Ezért az ACT – vel kapcsolatos gyakorlat kiválasztása teljes mértékben a kezelőorvos előjoga, orvosi és gyakorlati képesítésének kritériuma. Az ACT javallati körének bővülésére irányuló fokozott tendenciát a megbízható általános terápiás hatékonyság igazolja és ezáltal az ACT az egyik legelőkelőbb helyet foglalja el az alkalmazott orvoslás legtöbb területén.

 

AZ ACT ÉGÉSI SÉRÜLÉSEK KEZELÉSÉBEN

Az ACT az egyik leghatékonyabb elsősegély módszer az égési sérültek számára, ugyanis lehetővé teszi a hőtényező hatásának gyors megszüntetését, jelentős mértékben csökkentve a szövetek hőtermelését, és ezáltal minimálisra csökkentve a szövetelhalást. Az égési sebek hűtése javítja a mikrocirkulációt, csökkenti a fájdalomérzetet, a plazmavesztést és a szöveti ödémát. A hűtést alkalmazzák az égési sérülések későbbi stádiumában is. A későbbi stádiumban az ACT-t elsősorban az elégtelen granulációs szövetképződést mutató sebeknél alkalmazzák, a plasztikai zárás előkészítésére. A kezelés csökkenti a granulációs ödémát, biztosítva a sebek lelapulását és a váladékozás megszüntetését. Mindez elősegíti az átültetett bőrlebenyek megtapadását. Az ACT-t minden égési sérülésben alkalmazzák, függetlenül az égés fokától.

 

ACT A TÜDŐGYÓGYÁSZATBAN

A tüdőasztma, krónikus hörghurut, krónikus tüdőgyulladás kezelésére alkalmazzák. 180 másodperces általános ACT kezelések, naponta egyszer, 25-30 kezelés összesen. Tüdőasztma esetén a betegeknek, 3-5 kúrán kell átesnie, 1-3 hónapos szünetekkel a kúrák között.

 

ACT A NŐGYÓGYÁSZATBAN

Javallatok: sterilitás, vetélési hajlam, klimaxos panaszok, endriometriózis, tervezett terhesség (a terhességi toxémia megelőzése)

120-180 másodperces általános ACT kezelések, egyszer naponta vagy másnaponta. A ciklusok száma három és öt között legyen, 2-3 hónapos szünetekkel az egyes ciklusok között.

 

ACT A MÁJGYÓGYÁSZATBAN

Az életműködést fenntartó alapvető tényezőket az anyagcsere és az energiacsere folyamatok képviselik. A szervezetbe jutó összes fehérje, zsír és szénhidrát feldolgozási és lebontási folyamaton esik át. Biológiai jelentőségük abból származik, hogy miközben ezek az anyagok lebontásra kerülnek a bennük rejlő energia felszabadul, lehetővé téve ezáltal a szervezet különböző funkcióinak ellátását. A májstruktúra változásai és az egészséges májsejtek elvesztése következtében a máj nem képes fehérjéket és egyéb, a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagokat szintetizálni, illetve a méreganyagokat semlegesíteni. A kialakuló hegszövet összenyomja az ereket, ami keringési zavart eredményez. A hidegterápia egy fizikai hőszabályozási módszer, amely révén az erek először összehúzódnak, majd – ha a behatás folytatódik – a meleg vér a belső szervek felszíni ereibe áramlik és a belső szervek vérellátása fokozódik. Doppler ultrahangos vizsgálatok segítségével megfigyelték, hogy ilyenkor a máj véráramlása fokozódik, és ennek következtében az enzimaktivitás és az anyagcsere reakciók is fokozódnak. Így még akkor is, ha csak a lábfejet és a lábszárat éri hőingerlés, nem csak az agykéreg vérkeringése változik meg, hanem a perifériás területeket érő hideg a szív eret és a portális (májkeringési rendszer) erek keringésére is kihat. A rövid időtartamú általános hidegterápiás módszerek képesek stimulálni a fizikokémiai vagy biokémiai folyamatokat. Kedvező hatásuk a sejtstruktúrák szintjén nyilvánul meg (ott, ahol az anyagcsere reakciók mediátorai képződnek), az oxidációs és regenerációs folyamatok fokozódását okozva.

Az érrendszer edzéséhez a belső szervek felé irányuló vérkeringés fokozódása és a hideg – meleg váltás szükséges. Az aktivációs mediátorokat és oxigént szállító vér jelentős mértékben fokozza a parenchimás (tömör szerkezetű belső) szervek, különösen a máj antioxidáns tulajdonságát, ami az anyagcsere folyamatok javulásához vezet.

Az általános hidegterápiás eljárások hatására a zsírszövet szintjén aktiválódik a szöveti (sejt) légzés, amely egy rendkívül tényező a máj zsíros beszűrődésének illetve degenerációjának kezelésében.

A májbetegségeket általánosan a következő folyamatok jellemzik:

 • gyulladás
 • perifériás vérkeringési zavarok
 • anyagcserezavarok
 • a kötőszövet diffúz felszaporodása, disztrófia, szövetelhalás és tumorok kialakulása

A fentiek alapján elmondhatjuk, hogy a krioterápia mechanizmusai a májbetegségek kialakulásához vezető kórokozó tényezőket befolyásolják, és így megakadályozzák a legtöbb májbetegség kialakulását. Az immunrendszer elégtelen működése következtében a szervezet olyan anyagokat termel, amelyek károsítják a májat. A májvédők adásából, extra korporális méregtelenítési és hidegterápiás módszerekből álló komplex terápia elősegíti a máj méregtelenítési mutatóinak normalizálódását, valamint a citolitikus, mezenchimális gyulladásos és epepangásos szindróma javulását.

A rheohepatográfiás és Doppler ultrahangos vizsgálatok adatai szerint a hiperszplémiával szövődött krónikus májbetegségben szenvedő betegeknél a vérlemezke szám megnő és fokozódik a kapilláris keringés, ugyanakkor a regionális vérellenállás csökken.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a levegő krioterápia jelentős mértékben fokozza a mikrocirkulációt és javítja a trofikus (táplálási) folyamatokat a szervek és szövetek szintjén. Befolyásolja a vér áramlási tulajdonságait, kifejezett immunmoduláns hatása van, drasztikus mértékben aktiválja a szervezet méregtelenítő védekező rendszerét, amelyben a máj kulcsfontosságú szerepet tölt be.

A krioterápia sokrétű és változatos terápiás hatásai határozzák meg klinikai felhasználásának spektrumát:

 • krónikus autoimmun májgyulladás, krónikus vírusos májgyulladás, májcirózis kompenzált stádiuma
 • 120-180 másodperces általános kezelések, 15-20 kezelés összesen, naponta egyszer vagy másnaponta.

 

ACT AZ ÁLTALÁNOS SEBÉSZETBEN (proktológia és traumatológia)

A traumatológiában az általános ACT mindenfajta trauma, sérülés, ficam, ínhüvely-gyulladás, törés, stb. esetén javallt. A kezelés időtartamát az állapot függvényében kell meghatározni, naponta 3-5 kezelést kell elvégezni, amíg az ödéma meg nem szűnik és a fájdalom nem enyhül, a cél ugyanakkor a fájdalom okozta sokk elkerülése is. (lásd a sportorvoslásról szóló fejezet).

 

Az ACT szerepe a krónikus fáradság szindrómában és egyéb megvonásos állapotokban, a hurutos megbetegedések megelőzésében és a homeosztázis fenntartásában.

Úgy tartják, hogy az általános ACT nagyon hatékony mindenféle absztinens állapot rehabilitációjában és a homeosztázis zavarának helyreállításában, mint például:

 • krónikus fáradság szindróma
 • súlyos szomatikus betegségek, fertőzések, műtéti beavatkozások után

Az extrém hőmérsékletű krioterápiás eljárások alkalmazásával kapcsolatos legértékesebb tapasztalatokat a stressz szindróma különféle típusainak megszüntetésében, valamint a depressziós állapotok kezelésében szerezték.

A krioterápia hatására, miközben javul az alvás és csökken az ingerlékenység, a hangulat emelkedetté válik, és csökken az alkohol és a nyugtató hatású gyógyszerek iránti igény. Objektív módon csökken a remegés és a vegetatív reakciók is (az egész testre kiterjedő izzadás, izomtónus rendellenesség, stb.). gyakorlatilag minden beteg egészségi állapotának, hatékonyságának, valamint szexuális életének javulását tapasztalja.

A rehabilitációs eljárások kombinációját, valamint az általános ACT kezelések számát egyénileg kell meghatározni. Az ACT módszert fokozatosan kell bevezetni, kúránként 20-25 kezelésig. A támogató kúrák esetében épp ellenkezőleg, fokozatosan csökkenteni kell a kezelések számát. Az általonos ACT kúrák számát és a köztük lévő szüneteket egyénileg kell meghatározni az állapot függvényében.

Az ACT-nek mint védő és megelőző hatású módszernek nincs semmilyen más alternatívája a mai modern orvoslásban. Ezt a tényt 5-7 éves gyermekcsoportokon végzett számos vizsgálatban igazolták. A 15 általános ACT ülésben résztvevő gyermekek csoportjában a vírusos légúti fertőzések előfordulása hétszer alacsonyabb volt, mint a kontrollcsoportban. Az intenzív homeosztázis védőhatás 6-12 hónapig megmarad.

 

ACT A BŐRGYÓGYÁSZATBAN

Teljesen nyilvánvaló, hogy a krioterápia által okozott legnagyobb mértékű egészségjavító hatás közvetlenül a bőrön nyilvánul meg és legerőteljesebben a szöveti szinten rögzül. Ezzel magyarázható az ACT széles körű bőrgyógyászati hatása, az akkut és krónikus gyulladásos folyamatoktól kezdve, egészen a bőrbetegségek másodlagos degeneratív eltéréseinek helyreállításáig. A klasszikus terápia és az ACT hatékony kombinációja minden esetben jelentős javulást, klinikai felépülést vagy a remissziós időszak meghosszabbodását okozta a krónikus bőrbetegségek esetében. A bőrgyógyászatban alkalmazott ACT módszereket többnyire sztenderd módon alkalmazzák, a folyamat lokalizációjától vagy a belső szervekre történő terjedésétől függően. A kezelőorvos megváltoztathatja az eljárások számát és gyakoriságát, a hőmérsékletét azonban nem. Az expozíciós hőmérséklet, különösen az általános ACT estében viszonylag állandó. Ez az autoimmun és granulomatózus folyamatokkal járó bőrbetegségekre egyaránt vonatkozik, mint pl. a pszoriázis, neurodermatitisz, szeborreás tünetek, ekcéma, eritematózis, szkleroderma, lichen ruber planus, stb.

 

AZ ACT HELYETT A PSZORIÁZIS KOMPELX KEZELÉSÉBEN

A krioterápiás módszerek nagyon értékes és gyakran alapelemei a pszoriázis komplex kezelésének. Anélkül, hogy ütközésben kerülnének a klasszikus terápiás módszerekkel, a krioterápiás eljárások jelentős mértékben javítják a kezelés prognózisát és módosítják a pszoriázis bármely megnyilvánulási formájának klinikai lefolyását. Ezentúl, amikor a leggyakrabban alkalmazott módszerek (mint például PUVA kezelés, a retinoid kezeléssel kombinált PUVA kezelés, a szelektív fototerápia, a retinoid kezelés, az immunoszuppresszív és citosztatikus gyógyszerek, sandimmun, methotrexat stb, a hormonkezelés) hatástalannak bizonyulnak vagy ellenjavalltak, a krioterápia marad szinte az egyetlen módszer, amely a pszoriázis klinikai gyógyulásának és tartós, kifejezett remissziójának lehetőségét kínálja.

Az ACT főként a homeosztázis modulációját célozza meg. Ezért az általános ACT célja a klinikai lefolyás módosítása. Az első fázisban ez a visszaesés folyamán megjelenő bőrkiütés mennyiségének csökkentését jelenti, meghosszabbítva az elsődleges remisszió (tünetek visszafejelődése) időszakát. Az általános ACT végső célja a stabil remisszió, vagy legalábbis a stabil komfortérzet elérése, klinikai és kozmetikai szempontból.

Az általános ACT (kriokabin) „arany standardja” a pszoriázis kezelésében sima bőr esetében három egyenként 25, 20 illetve 15 kezelésből álló kúrából áll, amelyeket 6-8 hónapon belül kell elvégezni. Mindemellett már egyetlen 25 kezelés általános ACT kúra is jelentős mértékben javítja a pszoriázis remissziójának prognózisát. A közönséges pszoriázis esetében egy-egy általános ACT kezelés 120-180 másodpercig tart. Az artropátiás (ízületekre terjedő) pszoriázis esetében a kezelés kezdeti fázisában az ACT-t ennél sokkal intenzívebben kell alkalmazni, különösen a betegség rosszabbodási fázisában, ami annyit jelent, hogy a beteget kórházi körülmények között kell kezelni. A kezelés első 10-15 napján az általános ACT kezelést naponta 3-4 alkalommal lehet alkalmazni a klinikai lefolyás típusától függően.

A pszoriázisos artropátiában alkalmazott általános ACT egy-egy kezelése 180 másodpercig tart. Az artropiás pszoriázis első intenzív kezelési ciklusa akár 2-3 hónapot is igénybe vehet. Általában 10-15 nap után az akut jelenségek csökkennek. A lokális ACT kezelések gyakoriságát maximum napi egy alkalomra lehet emelni. Az intenzív kúra első hónapjának elteltével a lokális ACT-t abba lehet hagyni, az állapottól függően. Az általános ACT-t legjobb másnaponta alkalmazni, a stabil pozitív klinikai hatás eléréséig, összesen legfeljebb 3 hónapig. Az általános kezelés mellett alkalmazva, amely immunmodulációból immun szuppresszióból, méregtelenítésből, antioxidáns kezelésből, stb. áll, meg van az esély a pszoriázist kísérő betegségek kezelésére is. Ez elsősorban a lokális fertőzéses és gyulladásos területek kezelésére vonatkozik, különösen, ami a nyirokszöveteket illeti ( mandulagyulladás, gégegyulladás, gyomor- bélgyulladás, májgyulladás, vesegyulladás, stb.). a kezelőorvos vegye figyelembe az ACT ezen javallatait a pszoriázis kezelésekor.

 

 Az helyett ACT az atópiás dermatitisz (diffúz neurodermitisz DN) komplex kezelésében.

Az atópiára a szövetek és szervek allergiás reaktivitásának hirtelen és megjósolhatatlan hullámzásai jellemzőek, amelyek a környezeti tényezők befolyása alatt álnak, akár természeti akár ember okozta tényezőkről van szó. Az ökológiai és szociális körülmények meghatározó szerepet töltenek be az atópia kialakulásában. Az atópiás dermatitisz az atópia egyik leggyakoribb megnyilvánulásaként, a legnehezebben kezelhető bőrbetegségek közé tartozik. Jelenleg is úgy tűnik, hogy az általános és lokális ACT bevonása a komplex kezelésbe rendkívül jótékonyan hat a betegekre. A krioterápiás módszerek (lokális és általános ACT, rétegenként végzett kriosebészet) alkalmazásának lehetősége által a kezelőorvos gyakorlatilag 100%-os eséllyel érheti el beteg klinikai gyógyulását és a DN hosszú távú tünetmentességét. A DN kezelésében általában az általános ACT-t naponta kell alkalmazni az első naptól kezdve. Kivételes esetekben az általános ACT első intenzív ciklusa alatt a kezeléseket másnaponta is el lehet végezni. Az általános ACT első és minden további ciklusa egyaránt 30 kezelésből áll. Az általános ACT ismételt ciklusai alatt a kezeléseket másnaponta kell elvégezni. Az általános ACT ciklusai közötti szünet a DN esetében 1-2 hónapos kell legyen. Az általános ACT 1-1 kezelése 180 másodpercig tart. A DN komplex kezelésében az egyéni algoritmusok kialakításához a kezelőorvosnak részletesen ismerni kell a beteg állapotára vonatkozó összes adatot. Ezáltal az orvos – azon túl, hogy előírja a DN standard alapkezelését (antihisztaminok, immunmodulátorok, gyomor – bélvédő gyógyszerek, méregtelenítés, PUVA kezelés, retinoid terápia, diéta, stb.) lehetőséget kap arra, hogy a kísérő patológiákat is célirányosan és hatékonyan kezelje, beleértve a gyulladásos gócokat is.

 

AZ ACT HELYETT A SZEBORREA, AKNE ÉS ROZÁCE KOMPLEX KEZELÉSÉBEN

A szeborreás tünetek és a rozácea esetében az általános ACT kezelés 120-180 másodpercig tartó 15-20 kezelésben kell alkalmazni. Az általános ACT célja a szeborreás tünetek komplex terápiájának potenciálása, a patomechanizmus minden egyes részének korrigálása révén, a tényleges megnyilvánulásai és a kísérő betegségek alapján.

 

ACT AZ IDEG- ILLETVE GERINCGYÓGYÁSZATBAN

Az idegrendszer betegségei, mindaz elsődleges (little kór, szklerózis multiplex, miaszténia, migrén, parkinzonkór, stb..) mind a szisztémás megbetegedések vagy sérülések következtében kialakult másodlagos típusúak (fájdalmas, spasztikus, bénulásos, reflex és neurodegeneratív szindrómák), az első helyek egyikét képviselik a javallatok termén, és szinten minden embert érintenek valamikor az élete folyamán. Az ACT egészségjavító „támadási” pontjait alapvetően a szervezet neuroreflexes rendszere képviseli. Ezzel magyarázható az, hogy ACT használata a neuropathológiában logikus és rendkívül hatékony lépés. Bármely idegrendszeri betegségben a javasolt általános ACT adagolás: 120-180 másodperces kezelések naponta, vagy másnaponta. Az általános ACT kezelések és a ciklusok számát a kezelőorvos a beteg állapotának függvényében határozza meg. A beteg egészségére tett pozitív hatás minden esetben már a 10. kezelés környékén jelentkezett. Úgy tartják, hogy az oszteokondrózis kialakulásában a fő egymásra kölcsönösen ható – patogéntényezők az izom – és az érspazmusok (görcsös összehúzódások), a vénás és nyirokelfolyási zavarok, az ízületek kopása, a lokális anyagcsere változásai, és a fent említett össze kóros mechanizmus súlyosbító aszeptikus gyulladás és fájdalom szindróma kialakulása. Az ACT egészségjavító és szöveti hatásai rendkívül jól működnek az osztekondrózisra jellemező kóros folyamatok szabályozása terén. Tulajdonképpen ezzel magyarázható az ACT rendkívüli hatékonysága a gerinc degeneratív kórfolyamatainak konzervatív kezelésében. Ugyanilyen hasznos az ACT alkalmazása a porckorong eredetű radikulopátiák kezelésében, a porckorongsérvet is beleértve. A gerinc eredetű korfolyamatok esetében az általános ACT-t az izom és vázrendszer betegségeinek kezelési elve alapján kell előírni, a lehető maximális intenzitással.

 

ACT A REUMATOLÓGIÁBAN

A mozgásszervi betegségek (reumatoid artritisz, stb.) kezelésében az ACT –vel kiegészített komplex terápiával kapcsolatos feladatokat minimum és maximum csoportba sorolhatjuk. Ennek a megközelítésnek a racionális alapja a klinikai gyakorlatban gyökerezik. A kezelőorvos számára a minimálisan elérendő célok a következők: az artritisz gyulladásos folyamatainak leállítása, az alap – és fenntartó gyógyszeres kezelés terhének csökkentése, és jelentős remisszió elérése. Az alkalmazott ACT paraméterek megegyeznek azokkal, amelyeket a pszoriázisos antropátia kezelésében használnak. A fentebb elmondottakon túl, a maximális cél az érintett ízületek funkciójának helyreállítása a lehető legnagyobb mértékben. Ennek érdekében a kezelőorvosnak törekedni kell, hogy a megengedhető legnagyobb intenzitásban alkalmazza az ACT-t, ezért 1-1 kezelési időtartama a maximálisan alkalmazható 180 másodperc lesz. A kezelések száma és ideje a klinikai haszon és a gyógytorna arányfüggvénye. Természetesen, ha az ízületekben már kialakultak a degeneratív elváltozások (artózis), illetve ha csontritkulás is társul a képhez, speciális gépi gyógytorna – módszerek alkalmazására van szükség, amelyeket speciális edzés keretében végeznek olyan klinikákon, melyek rendelkeznek anyagi forrásokkal és gyakorlattal az ankilózissal (lemerevedéssel) járó ízületi bántalmak ACT-vel kiegészített konzervatív kezelésével kapcsolatos oktatásban. Az artrózisos ízületeken alkalmazott nem megfelelő gyógytorna gyakorlatok eredménye az ízületfej törését, leválását, ízületi tok szakadását, stb. eredményezheti.

 

ACT A SPORTORVOSLÁSBAN (torntatermekben, fitnessközpontokban, edzőtermekben telepített berendezés)

Az akut és krónikus sportsérülések egyre gyakoribb és egyre súlyosabb formában való előfordulása megnehezíti az élsportolók kiválasztását és edzését és az edzésprogramok intenzitásának növelését. Így manapság meglehetősen nagy nyomást jelent az akut sportsérülések ellátása és hosszú távú negatív következményeinek, kockázatának csökkentése, beleértve a bizonyos sportágakra jellemző krónikus sportsérüléseket is.

A sportorvoslásban „a fájdalom – izomspazmus – fájdalom” ördögi kör megszakítására akut sportsérülések esetén régóta és a mai napig használnak hidegterápiás módszereket, többek között a klóretánnal és egyéb freonokkal történő öblítést, a jeges borogatásokat, a sós vagy zselés jégakkut.

Az ACT technika új távlatokat nyit a sportorvoslásban:

 • az akut és krónikus sportsérülések gyógyítása és rehabilitációja
 • a csúcsedzettség elérése és megtartása
 • a sportolók fizikai és pszicho- emocionális előkészítése és serkentése a versenyek, meccsek vagy rajtolás előtt közvetlenül
 • a sportolók rehabilitációja, versenyek után, illetve a sportolói pályafutásuk meghosszabbítása érdekében

A kifejezett igény az ACT technikák beépítésére a sportiparba, a módszer nagyfokú hatékonyságának köszönhető, tekintve, hogy az ACT sosem árt egyetlen sportág sportolójának sem, hanem épp ellenkezőleg, pozitív kihatással van a sportolói teljesítményre. A funkcionális kutatások adatai alapján, az általános ACT 15-25 kezelésből álló egyetlen ciklusa jelentős mértékben fokozza a sportolók állóképességét. A funkcionális mutatók és a hatékonyság optimalizálásából (pszichofunkcionális állapot, PWC-171, végsistolés méretek regenerálódási idő, stb.) adódó eredmények hasonlóak a biológiailag aktív stimulánsok és adaptogén gyógynövények hatásához, sőt bizonyos értelemben meg is haladják azokat. Fontos kiemelni, hogy az ACT-nek a biokémiai stimulációjával szemben nincsenek hosszútávú negatív mellékhatásai. Ezentúl, az ACT képes jelentős mértékben felerősíteni a biostimulánsok hatását és megszüntetni azok hosszútávú mellékhatásait, ami a modern sportolók okozta teherre sajátosan jellemző. Elsősorban a sportközpontoknak kell ellátni általános ACT berendezésekkel. Lehetővé kell tenni, hogy az edzők és a sportcsapatok orvosai közvetlenül alkalmazhassák az ACT technikát a sportversenyeken. Miközben egyénre szabott ACT programokat kell felállítani, a sportorvosok alkalmazhatják a következő gyakorlati és módszertani irányelveket, különös figyelmet fordítva a biztonsági szabályokra.

 • A versenyekre való felkészülés időszakában az általános krioterápiát (krioszauna) 120-180 másodperces kezelésekben kell alkalmazni, 15-20 kezeléses ciklusokban (ciklust 6-8 havonta egyszer megismétlik) naponta vagy másnaponta egyszer 20-40 perccel az edzés előtt.
 • A versenyek előtt a krioszaunát 180 másodperces kezelésben kell alkalmazni, 20-60 perccel a kezdés előtt.
 • Meccsek vagy versenyek után a krioszaunát 150 másodperces kezelésben kell alkalmazni a sportolók gyors regenerálódásának érdekében.

 

Krioszauna alkalmazása üzleti út, tárgyalás, álmatlan éjszaka, nehéz munkanap előtt vagy után:

Egy 120-150 másodperces kezelés.

 

KIROSZAUNA A KOZMETOLÓGIÁBAN (gyógyfürdők, szépségszalonok)

A levegő krioterápia az egyik legmegkapóbb, leghatékonyabb és legtöbb reménnyel kecsegtető fizikoterápiás eljárás, amely képes megoldani a legégetőbb problémát a kozmetológia területén

 • a szervezet általános megfiatalítása, az öregedés késleltetése
 • a bőranyagcsere serkentése, ránctalanító hatás
 • az arc, a nyak, a has, a csípő végtagok bőrének megfiatalítása

Általános egészségjavító hatása révén a krioszauna kivétel nélkül minden kozmetológia technikát maximálisan támogat. A mikrocirkuláció serkentése, az anyagcsere folyamatok optimalizálása, a bőr rugalmasságának fokozása révén az általános krioterápia jelentős mértékben javítja a bőr külső megjelenését, viruló állapotba hozza.

 • a krioszaunát 150-180 másodperces kezelésekben alkalmazzák ciklusonként minimum 20 kezelésben, naponta egyszer (a ciklusokat 6-12 havonta legalább egyszer végzik el)
 • problémás bőr, szeborreás tünetek és rozácea esetében (mitesszerek, pattanások, korpásodás, zsíros bőr, stb.) az ACT klinikai változatát kell alkalmazni

Az általános ACT-t 180 másodperces kezelésekben, minimum 10-20 kezelésből álló ciklusokban kell alkalmazni, naponta egyszer vagy másnaponta.

 

ALAKFORMÁLÁS, CELLULIT, TÚLSÚLY

A krioszauna nagyfokú energiaveszteséget idéz elő a szervezetben. A testsúly és a kabin hőmérsékletétől függően a paciens 1000-3000 kcal-t veszíthet egy ülés alatt. Megfigyelték, hogy bizonyos esetekben az általános levegő-krioterápián átesett betegek 7-10 kg-ot fogynak egy 20-30 kezelésből álló ciklus alatt. Testsúlyvesztés céljából az általános ACT-t csak ésszerű diéta és kiegyensúlyozott kalória bevitel mellett szabad alkalmazni. A táplálkozással bevitt kalóriamennyiség ne haladja meg a 700-900 kcal-át.

A kezelőorvosnak szem előtt kell tartania a beteg motivációját, akaraterejét és gyakorolnia kell szuggesztív képességeit a beteg támogatására, a következő alapigazság szerint:

„A túlsúly és az egyéni testalkat közötti harmónia elérése a modern orvosi technológiák terméke, de a harmónia tartós megőrzése a páciens életstílusának következménye.”

A cellulitisz és a túlsúly kezelésére a krioszaunát 180 másodpercig tartó kezelésekben, naponta egyszer ciklusonként 20-30 kezelésben kell elvégezni. A ciklusok számát a kezelőorvos határozza meg, de ez a szám minimum 2-4 kell, legyen. A ciklusok közötti szünet ne haladja meg az 1 hónapot.

 

Néhány cikk és módszer a nemzetközi médiából, internetről

„Sport Pari” Németország, 2004. november 25.

Futball a hűtőszekrényben

A Dynamo Drezda, egy német profi labdarúgó klub, kísérleteket végez, melyben hidegkamrában végeznek edzésgyakorlatokat.

A klub focistái szőrmesapkában  futnak a -110 Celsius fokos hidegkamrában. Na nem azért, mert inkább jéghoki játékosok szeretnének lenni a későbbiekben. Ezzel a módszerrel szeretnék felmelegíteni a Dynamo fagyos motorját, most, hogy lekerültek alacsonyabb osztályba. Ez a szokatlan edzés 3 percig tart. Ahogy a csapat sportorvosa, Dr. Sigurt Hegner is mondja, az ilyen edzések hatása pozitív: „A hidegterápia Japánból származik, a reumatikus panaszokkal küzdő betegeket kezelik így .” A következőképpen működik: „A hideg egy vészjelzés a központi idegrendszernek. A szervezetben egy sokk-reakció játszódik le, mely segít a gyulladást kezelni. Ezzel egy időben boldogsághormonok szabadulnak fel.”

A játékosok ebben az esetben olyan betegek, akiket térítésmentesen kezelnek a hideggel, felfrissülnek és újból erősnek érzik magukat. „Megteszek minden tőlem telhetőt, hogy 100%-os formába kerüljek” mondja a védő Folker Oppitz. „Már több alkalommal voltunk a hidegkamrában, és szerintem elképesztő.” Csapattársa leveszi a kesztyűt és mosolyog: „Még a légcsőhuruttól is megszabadultam”.

A csapatorvos Hegner, aki a Drezdai Krioterápiás Központ alkalmazottja is, (a krio a görög hidegszóból származik), ezt az eljárást még szélesebb körben szeretné alkalmazni: „ha ugyanezt megcsinálnánk aero-val vasárnaponként a meccs előtt, a játékosok teljesítménye javulna.”Hegner, aki ortopéd sebész, maga is beül a hidegkamrába minden csütörtökön az operációk után, majd megtartja a rendelését és amatőr futball csapatában meccset játszik. Christian Frohlich a Dynamo edzője kissé szkeptikusan nyilatkozik: a játékosok legalább akkor jól érzik magukat, amikor testük végre felmelegszik.

 

A skót csapat Lengyelországba megy 2004.07.23.

„A nemzetközi rögbi csapat erősítésében az aerokrioterápia is szerepet kap.” Skócia megnevezte azt a 38 játékost, akik a lengyelországi Spala városába utaznak, hogy részt vegyenek július 27 és augusztus 5 között egy intenzív edzőtáborban, adta hírül a Skót Rögbi Szövetség, internetes honlapján.

Spala Lenygyelország déli részén, a cseh és a Szlovák határ közelében helyezkedik el. A város ismert a sportolók és sportszakértők körében, versenyeket és intenzív edzéseket tartanak itt. A sportközpont egyik különlegessége a kriokamra, amit a sportolók edzés után látogatnak meg. Mivel szervezetük hozzászokik a hideghez, a hőmérséklet a kamrában alkalomról alkalomra hidegebb, legfeljebb -134°C. A játékosok 2 percet töltenek a hidegben, azzal a céllal, hogy a vért a szervezetük a végtagokból a létfontosságú szerveikbe áramoltassa. Minden kezelés után gyakorlatokat végeznek, hogy felmelegítsék a vért a testükben, ezzel feldolgozzák a tejsavat, ami az izmaikban képződik minden edzés alatt.

A krio-kezelések felgyorsítják a sportolók revitalizációját, valamint lehetővé teszik, hogy a sportolók az edzőtáborban minél több edzésen vegyenek részt. A 2003-a rögbi világbajnokság előtt ezt a módszert alkalmazta Skócia. Különböző sérülések miatt a következő emberek nem tudtak részt venni az edzéseken: Andrew Mauer (Newcastle Falcons), Juan Marry (Rugby Glasgow) és Tom Philip és Simon Tayler (Edinburgh Rugby). Skócia visszatér a lengyel helyszínre.

„… Az észt kórházakban vannak speciális aerokriokamrák, amelyeket sportolók is használnak… Az országot képviselő síelők 10-15 alkalmas kúrán vesznek részt az intenzív edzések előtt. Táplálkozás-kiegészítők és egyéb stimulánsok kiváltásának egyik legbiztonságosabb és leghatékonyabb módja az aerokiroterápia alkalmazása a sportolók edzésében. Például rövidtávfutók csak azért vesznek részt a kezelésekben, hogy a legjobb formájukat elérjék. Válaszul az ilyen szokatlanul hidegre, az izmok gyorsabban reagálnak, és a hatás meglehetősen sokáig érezhető.”

„…A san Franciscoi Nemzeti Egyetem (USA) tudományos kísérleteket hajt végre egy magán sport klubban, kitartó sportolók körében. Azt vizsgálják, hogy hogyan hat a sportolók edzésében az aerokrioterápia használata. Azonban az Egyesült Álloamokban ez a módszer csak kísérleti fázisban tart a tudósok konzervatív megközelítése miatt…”

 

Novosti (Hírek)(Németország)

Hideg

A németek mindent megtesznek, ha az egészség megőrzéséről van szó. az aerokrioterápia a legújabb „szórakozási lehetőség”. Az elmúlt hónapokban páciensek százai kerestek fel hidegkamrákat az obersendlingi fizikoterápiás központban. Kriokamrákról van itt szó, -110°C-os hideggel, amelyben az emberek 3 percet töltenek. Az egyes alkalmak után a páciensek arról számoltak be, hogy energetikusabbak és boldogabbak. „Fákat akartam kitépni” mondja az egyik bátor látogató. A hidegterápiát Németországban széles körben alkalmazzák fájdalom csökkentésére sportsérülések estén, valamint bőrproblémákra. Az eddigi tapasztalatok alapján a páciensek energikusságról és egy bizonyos fikú eufóriáról számolnak be, ami megközelíthetőleg 4 óráig tart. Franziska Webber így fogalmaz: „Úgy döntöttünk, hogy ezt a „mellékhatást” ajánljuk az egészséges embereknek.” Webber volt az első,aki sportolóknak és egészséges embereknek is ajánlotta a krioterápiát, amit ő így nevezett: „az extrém hideg ereje”.

A páciensek csak fürdőruhát, puha papucsot, kesztyűt és papír maszkot viselnek. Webber látogatói leginkább sportolók, menedzserek, nagy- és középvállalatok vezetői. „Ha hosszú útra mennek, döntő meccset játszanak, vagy fontos tárgyalásokon vesznek részt, akkor szükségük van egy nagy adag energiára”, mondja. „Gyorsabb, mint a mindennapos tréning.” A kezeléseken bármelyik nap részt lehet venni, korra, nemre, testsúlyra vagy foglalkozásra való tekintet nélkül…”

Physio Zentrum, Franziska Webber

 

A belorusz Sportminisztérium új kezdeményezése

Csaknem tizenöt hónap telt el azóta, hogy Jurij Sivakov lett a sportminiszter. Ő az ember, aki végre reformokat hajtott végre a hivatal felépítésében. Nemrég egy ülésen ezt mondta: „Úgy látszik, hogy ma nemcsak problémákat sorolunk fel, hanem megoldásokat is bejelentünk”. A program két alapvető kérdést taglalt: Olimpiai Felkészülési Központokat és sportorvoslást…

Felcsillant a remény arra, hogy sportorvosi központot alapítsanak. Létezik ugyan sportorvoslás, de…

„A mi országunkban nem létezik sportorvoslás!” mondta a miniszter a 2004-es athéni olimpia előkészületeinek tudományos megbeszélése után februárban. Másfél hónappal később egy dokumentumcsomagot ismertettek, mely a Köztársasági Orvosi Intézet átalakítási tervét és a sportorvosi központ megalakítását tartalmazta.

A létesítmény tevékenységi köre: versenyek egészségügyi biztosítása, sportolók kondíciójának megállapítása, sérülések és betegségek megelőzése, megerőltetés kezelése. Jevgenyij Losickij, a Köztársasági Orvosi Intézet vezető orvosa így fogalmazott: „Amikor a sportolók 18 edzést tartanak egy héten, és a fizikai megerőltetés kritikus szintet ér el, szinte minden egyes edzés rongálja a szervezetet. A sportorvoslásnak ilyenkor az a dolga, hogy megmutassa, elértük már azt a szintet,hogy támogasson és a megújulásban segítsen, azzal a céllal, hogy a nemzeti vagyont, azaz az országunkat képviselő sportolókat megvédje.”

Szakértőink aranykezeiről legendákat mesélnek. Nem nehéz megtalálni az utolsót: az egész ország emlékszik Vlagyimir Volocskovra, ahogy néhány óra leforgása alatt újra lábra állt. Tudósítónk nemrégiben végigjárta a Köztársasági Orvosi Intézetet, és megnézte a teniszezők kezelésére szolgáló eszközöket. A z alatt a három év alatt, mialatt e sorok írója profilt váltott, helyi sportorvosok számos új technológia birtokába jutottak. Ezeket a technológiákat  nemcsak a kezelésben a rehabilitációban, a megfelelő immunizálásban használják, hanem kezelni tudják az élsport valódi problémáját, a kimerülést is. Az intézet három évvel ezelőtt olyan új irányzat mellett tette le voksát, melyben egyebek mellett olyan módszereket találunk, mint a lézer és ózon intravénás stimuláció, krioterápia, extrém aerokrioterápia (krioszauna).